Pages

Wednesday, May 26, 2010

minum petang

Murtabak perantau


Bahan-bahan :

-kulit popia
-isi ayam dicincang
-serbuk kari ikan
-bawang besar dicincang dadu
-bawang putih dicincang dadu
-ubi kentang dipotong dadu
-hirisan cili merah
-hirisan daun bawang/daun sup
-telur
-garam secukup rasa

Cara-cara :

Tumis bawang merah dan putih hingga layu.Masukkan ubi kentang dan isi ayam serta serbuk kari.Biarkan sehingga ubi empuk dan isi ayam telah masak.Kemudia masukkan garam dan hirisan cili merah.Tutup api dan pecahkan beberapa biji telur ke dalam inti tadi bersama hirisan daun bawang/sup.Letakkan inti ke atas kulit popia dan lipat segi empat.Panaskan di atas kuali dengan api yang kecil dan sedikit minyak.Siap..=)Bolehlah menggantikan murtabak kat pasar malam tu kalau2 kempunan kan.Hehe..




Popia panas rangup

Ini sebenarnya guna lebihan inti murtabak tadi.Buat popia kalau2 Abang tak berapa suka dengan ala-ala murtabak.Tapi dua2 pun bantai habis je.Hee...Cicah dengan air pencicah keropok dari Kelantan buatan Mak Long ku.Best2..=>

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment